Klaus Iohannis, vizită oficială în Lituania

Preşedintele Klaus Iohannis începe, astăzi, o vizită oficială în Lituania unde se va întâlni cu omologul său, Gitanas Nauseda, precum şi cu preşedintele Parlamentului, Viktorija Cmilyte-Nielsen.

Președintele Letoniei, Gitanas Nauseda, a efectuat, la începutul lunii mai, o vizită oficială în România, fiind primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Vineri, în a doua zi a vizitei în Lituania, şeful statului român va participa la simpozionul „The Idea of Europe”, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

De asemenea, preşedintele Iohannis va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat consolidării Flancului estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova.

Miercuri, şeful statului a efectuat o vizită oficială în Letonia, unde a avut covorbiri cu preşedintele Egils Levits. Iohannis s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului Edvards Smiltens.

blank
Președintele Klaus Iohannis, alături de preşedintele Letoniei, Egils Levits

Administraţia Prezidenţială a informat că, pe agenda convorbirilor preşedintelui Iohannis cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

„Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile”, se precizează în comunicatul administrației prezidențiale.

Pe agenda discuţiilor se va afla şi securitatea energetică, cu accent pe soluţiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc.

Vor mai fi abordate și evoluţiile din Republica Moldova, precum şi cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului Bucureşti 9 şi al Iniţiativei celor Trei Mări.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.