Planul lui Biden de reducere a datoriilor studenților, respins de republicani

Șase state au cerut miercuri Curții Supreme a SUA să respingă încercarea președintelui Joe Biden de a restabili planul său de anulare parțială a datoriilor studențești, în valoare de miliarde de dolari, despre care statele conduse de republicani au susținut că a depășit autoritatea administrației sale.

Statele – Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska și Carolina de Sud – au depus un răspuns la solicitarea administrației Biden ca judecătorii să ridice o interdicție a unei instanțe inferioare care a oprit programul în timp ce litigiul privind legalitatea acestuia continuă. Cinci dintre cele șase state sunt guvernate de republicani, în timp ce celălalt, Kansas, are un procuror general republican, notează Reuters.

În cererea lor, statele au declarat că administrația Biden încearcă „să își afirme puterea mult peste orice ar fi putut concepe Congresul”. Administrația a declarat că decizia din 14 noiembrie de a bloca planul lasă în incertitudine milioane de debitori vulnerabili din punct de vedere economic.

De asemenea, administrația contestă o decizie din 10 noiembrie a unui judecător federal din Texas care a considerat programul ilegal. Administrația a încetat să mai primească cereri pentru reducerea datoriilor studenților după această decizie.

În cadrul unei politici de care beneficiază milioane de americani, Biden a anunțat în august că guvernul SUA va ierta până la 10.000 de dolari din datoria pentru împrumuturi studențești pentru cei care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an sau 250.000 de dolari pentru cuplurile căsătorite. Studenților care au primit Pell Grants în beneficiul studenților cu venituri reduse de la facultate li se vor anula până la 20.000 de dolari din datorie.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.