Plafonarea prețului gazului: Nemulțumiri față de propunerea Comisiei Europene

Propunerea Comisiei Europene de a limita prețul gazului, prezentată înaintea unei reuniuni a miniștrilor Energiei, ce are loc astăzi, a fost prompt criticată de experți și politicieni.

Un grup de 15 țări, inclusiv România, Spania și Grecia, au cerut instituirea unui plafon de preț permanent cu scopul de a împiedica prețurile gazelor să atingă cotele extreme din august. În schimb, planul Comisiei Europene ar limita prețul la 275 de euro pe megawat-oră și s-ar activa punctual, doar dacă prețurile ar depăși acest nivel timp de două săptămâni consecutive.

Acest plafon, fiind stabilit la un preț atât de mare, mulți consideră această propunere ca fiind inutilă.

Chiar și în august, când prețurile ridicate ale gazelor au depășit 300 EUR pe MWh, plafonul de preț nu a fost declanșat, deoarece prețurile s-au menținut peste 275 EUR pe MWh doar pentru o săptămână.

Grupul de 15 state membre, condus de Spania, va încerca acum să negocieze, în Consiliul UE, un plafon mai scăzut.

Acest lucru înseamnă probabil o nouă rundă de dezbateri intense, deoarece Germania, Olanda și Danemarca nu au fost până acum dispuse să accepte vreun plafon de preț, temându-se că prețurile mai scăzute ar stimula cererea, fapt care, la rândul său, ar agrava penuria de gaz.

Experții nu consideră acest plafon inutil

Limitarea prețului la gaz nu rezolvă problema fundamentală, care este „pneuria de gaz natural lichefiat”.

Lion Hirth, profesor de politică energetică la Școala Hertie din Berlin, a declarat pentru EUobserver: „Nu puteți reduce prețurile fără a genera o creștere a cererii”. „Văd că oamenii iau în derâdere această propunere, numind-o în mod colectiv „inutilă”, dar eu sunt puțin mai precaut”, a declarat Hirth.

„Ceea ce poate părea a fi un preț foarte mare astăzi poate să nu fie la fel mâine. De fapt, ceea ce considerăm acum rezonabil de ieftin a fost extrem de scump cu doar un an în urmă”, a adăugat el.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.