SUA: Un grup de senatori solicită Pentagonului să furnizeze Ucrainei drone Grey Eagle

Un grup de 16 senatori americani, democraţi şi republicani, a presat administraţia Biden să reconsidere cu atenţie cererea Ucrainei de a i se furniza drone Grey Eagle şi a cerut Pentagonului să explice de ce nu a mers mai departe cu această solicitare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Administraţia Biden a respins până acum cererile de a furniza Ucrainei drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate. Acestea au un plafon operaţional de 8.839 de metri şi ar reprezenta un progres tehnologic important pentru Ucraina.

Respingerea solicitării s-a bazat pe îngrijorarea că dronele ar putea fi doborâte și că nu sunt esenţiale pentru efortul de război al Ucrainei. În plus, ar putea escalada conflictul, dar Pentagonul nu şi-a confirmat poziţia oficial.

Ucraina a făcut numeroase apeluri pentru ca Statele Unite să îi furnizeze drone puternice, cel mai recent solicitând rachete antidrone, în speranţa că Washingtonul va renunţa la opoziţia sa pe măsură ce Rusia foloseşte din ce în ce mai mult drone kamikaze şi atacă infrastructura civilă ucraineană.

Senatorii, printre care republicanul Joni Ernst şi democratul Joe Manchin, membri ai Comisiei pentru servicii armate din Senat, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de opoziţia SUA în legătură cu această cerere, spunând că furnizarea de drone Grey Eagle „necesită o reconsiderare atentă”.

Senatorii i-au solicitat secretarului apărării Lloyd Austin să explice, până pe 30 noiembrie, de ce Pentagonul consideră că această dronă nu este potrivită pentru lupta din Ucraina.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.