Instanța supremă din Marea Britanie refuză referendumul pentru independența Scoției

Instanța supremă din Marea Britanie a decis că guvernul scoțian nu poate organiza un al doilea referendum privind independența, anul viitor, fără aprobarea Parlamentului britanic, dând astfel o lovitură speranțelor naționaliștilor de a organiza un nou vot în 2023.

În 2014, scoțienii au respins, cu 55% la 45%, încheierea uniunii de peste 300 de ani cu Anglia, dar militanții pentru independență au susținut că votul de doi ani mai târziu pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la care majoritatea alegătorilor scoțieni s-au opus, a schimbat semnificativ circumstanțele.

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian (SNP), pro-independență, a anunțat la începutul acestui an că intenționează să organizeze un vot consultativ pentru independență la 19 octombrie 2023, dar că acesta trebuie să fie legal și recunoscut la nivel internațional.

Potrivit AlJazeera, guvernul britanic de la Londra a declarat că nu va acorda permisiunea pentru un alt plebiscit, spunând că acesta ar trebui să fie un eveniment care are loc o dată la o generație. Sondajele de opinie sugerează că alegătorii rămân împărțiți în mod egal în ceea ce privește susținerea sau nu a independenței, iar un vot ar fi prea strâns pentru a fi decis.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.