Germania își retrage trupele din Mali

Germania va începe anul viitor să-și retragă trupele staționate în Mali pentru o misiune de menținere a păcii a ONU, a anunțat marți guvernul de la Berlin, pe fondul creșterii activității islamiste și a prezenței militare rusești în această țară din Africa de Vest.

Guvernul german a decis să înceapă retragerea în vara anului 2023, în timpul unei întâlniri de marți între cancelarul Olaf Scholz și miniștrii săi de externe, al apărării și al dezvoltării, cu o retragere totală până în mai 2024. Astfel marchează sfârșitul celei mai mari desfășurări externe actuale a Bundeswehr-ului. Obiectivul, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, este de a părăsi treptat țara „într-un mod structurat”, ținând cont de alegerile din Mali programate pentru februarie 2024.

Mali a cunoscut trei lovituri de stat militare din 2012. De la cea mai recentă lovitură de stat, în mai 2021, un guvern militar conduce țara. Berlinul anunțase anterior, în august, că își va suspenda misiunea militară în această țară, înainte de a relua patrulările în septembrie. Mai recent, liderii din Mali au apelat la grupul de mercenari Wagner Group, legat de Kremlin, în încercarea de a menține ordinea.

De asemenea, Regatul Unit a declarat săptămâna trecută că își va retrage trupele din Mali cu șase luni mai devreme decât era planificat, iar Franța a decis să își retragă trupele la începutul acestui an, după aproape un deceniu de prezență în țară.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.