Harta Ungariei Mari: Ucraina îi cere explicații lui Viktor Orban

Ucraina a anunțat marți că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei la Kiev, din cauza eșarfei de fotbal purtate de premierul ungar Viktor Orban, ce afișa o hartă a „Ungariei Mari”, care include părți din actuala Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că eșarfa lui Orban reprezintă o „promovare a ideilor revizioniste, care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-maghiare și nu respectă principiile politicii europene”.

Ucraina așteaptă scuze oficiale din partea Ungariei, a adăugat Kuleba. Relațiile ucraineano-maghiare au fost deja tensionate în acest an, Orban menținând anumite legături cu Rusia, în contextul războiului său brutal împotriva Ucrainei.

Ungaria Mare s-a prăbușit în urma înfrângerii din Primul Război Mondial.

Orban a postat pe Instagram o înregistrare video în care se întâlnește cu fotbalistul maghiar Balázs Dzudzsák, în care se vede clar eșarfa cu harta, care include și părți din România modernă, Croația, Slovacia, Serbia și Austria.

De asemenea, Ministerul român de Externe a transmis luni ambasadorului Ungariei la București „dezaprobarea fermă” față de gestul lui Orban.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.