Parlamentul European aniversează 70 de ani

Parlamentul European marchează astăzi 70 de ani de la crearea sa în 1952.

În urmă cu șaptezeci de ani, prima sesiune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a avut loc la Strasbourg, reprezentând punctul de plecare al Parlamentului European pe care îl cunoaștem astăzi.

De-a lungul deceniilor, cele șase țări inițiale au devenit o uniune de 27 de state membre, care promovează democrația, drepturile fundamentale, stabilitatea economică și creșterea economică.

Parlamentul a fost un jucător cheie în dezvoltarea UE, crescând de la 78 de reprezentanți naționali în 1952, la 705 deputați europeni, aleși în mod direct, în prezent.

„În 70 de ani, adunarea a ajuns dintr-o putere o forță, de la a fi un organism consultativ cu puteri limitate la a fi o adevărată instituție care îmbrățișează democrația europeană și exprimarea opiniei publice europene”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European în cursul unei sesiuni plenare din septembrie.

Fiind singurul parlament transnațional ales în mod direct, multilingv, multipartit și transnațional din lume, este un forum puternic pentru dezbateri politice și luare a deciziilor, cu puteri legislative și bugetare care afectează milioane de cetățeni ai UE.

„Cu un război ilegal în curs de desfășurare în Ucraina, care distruge, ucide și subminează voința politică a oamenilor, știm, astăzi, mai mult ca niciodată, importanța susținerii vocii democratice a cetățenilor și a valorilor democratice europene pe care le reprezintă această instituție”, a spus președintele.

Marți, 22 noiembrie, Parlamentul celebrează realizările istorice și legislative din ultimii 70 de ani printr-o ceremonie specială.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.