Egyre növekszik a saját családon kívül nevelkedő gyerekek száma Magyarországon

A gyermekotthonok állapota, az állami gondozás kulcsfontosságú egy olyan országban, ahol rohamosan nő az állami gondozásba kerülők száma. A családból kiemelt gyerekek elsősorban nevelőszülőkhöz kerülnek, csak akkor jutnak intézetekbe, vagy gyermekotthonokba, ha nincs elérhető nevelőszülő.

Az UNICEF állásfoglalása komoly problémára hívja fel a figyelmet: bár elsődleges szempont az, hogy nevelőszülőhöz kerüljenek a gyerekek, az állam nem biztosít kellő anyagi biztosítást az ellátásukra (a minimum 2022-ben 34.200 forint), többek között erre is visszavezethető, hogy évek óta stagnál a nevelőszülők száma Magyarországon. A családon kívül nevelkedő gyerekek száma tehát nő, míg a nevelőszülők száma ehhez viszonyítva aránytalanul alacsony. A gyermekek így más megoldás híján nem családban nőnek fel, ami bizonyítottan rontja az életminőségük szintjét. Nem kapják meg azt a figyelmet, gondoskodást és odafordulást, amely minden gyermeknek feltétel nélkül járna, hiszen az állami intézmények túlzsúfoltak.

„A gyermekvédelmi szakellátás rendszerének a jelenlegi társadalmi szükségletekhez való igazítása komoly kihívást jelent,” – írja az UNICEF, „de ellenkező esetben sérülnek a gyermeki jogok, s az állam intézményvédelmi kötelezettsége sem teljesül.”

Molnár Adrienn

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.