Továbbra is kérdéses a közpénzek felhasználásának átláthatósága

comisia europeana

Átláthatóbbá válhatnak a közpénzek felhasználásának folyamatai egy újabb elfogadotttörvény szerint. A törvény elfogadása az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti 17pontos vállalásnak része.

A mindenki számára elérhető nyilvántartásba minden olyan 5 milliónál magasabb költség bevezetendő, amely magyar, vagy európai uniós forrásból let finanszírozva. Ez vonatkozhat árubeszerzésre, szolgáltatások megrendelésére, vagyonhasznosításra is. Ezeket a szerződéseket kell majd közzétennie minden önkormányzatnak, költségvetési szervnek.

Az új nyilvántartással kapcsolatban azonban adott egy probléma: a Telex beszámolójaszerint már létezik egy látszólag ugyanazon célból létrejött Közadattár néven ismert rendszer,mely ugyanúgy mindenki számára elérhető, de nem naprakész, nem fejlesztik, és aki valóban használni szeretne – mondjuk egy perhez – itt elérhető adatokat, annak nem nyújt kézzelfogható segítséget. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért jogászának véleménye szerint ez a kezdeményezés kétkedésre ad okot: „ez a nyilvántartás-duplikálás felvet kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem csak eljátszani akarja-e az EU felé, hogy mennyire szívén viseli a közérdekű adatok nyilvánosságának és a visszaélések elleni küzdelemnek a fontosságát.” – mondja a szakértő.

Molnár Adrienn

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.