Merkel a primit premiul ONU pentru refugiaţi

Fostul cancelar german Angela Merkel (2005-2021) a obținut, astăzi, premiul Nansen al ONU pentru Refugiaţi, pentru hotărârea sa de a primi solicitanţi de azil, atunci când se afla la conducerea executivului de la Berlin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Germania a primit peste un milion de refugiaţi şi solicitanţi de azil în anii 2015 şi 2016, în perioada de vârf a crizei migranţilor, alimentate în special de războiul din Siria. La acea vreme, Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a considerat că situaţia a reprezentat un test pentru valorile europene, evocând ”un imperativ umanitar” care a stat la baza luării deciziei ca Germania să primească valul numeros de refugiați.

În 2015, considerat anul crizei refugiaților în Europa, peste un milion de oameni au cerut azil pe continent. Cei mai mulți au ajuns în Europa pe cale maritimă, traversând Marea Mediterană în bărci aglomerate, multe persoane pierind înecate, până în Grecia și Italia. De aici, refugiaţi sirieni, urmaţi de irakieni, în proporţie de 20%, şi de afgani 7%, au căutat să ajungă în țări precum Germania sau Suedia.

După ce cancelarul Angela Merkel a anunțat că Germania îi primește pe imigranți, sute de mii de persoane s-au îndreptat spre Germania, țară care a fost, în timp scurt, copleșită de numărul mare de imigranți care solicitau azil. Într-o singură zi, în gara principală din Munchen au sosit peste 10.000 de imigranți, care aveau nevoie de adăpost și îngrijire.

Atribuit în fiecare an, premiul Nansen a fost creat, în anul 1954, în onoarea primului comisar al ONU pentru refugiaţi, exploratorul arctic norvegian Fridtjof Nansen (1861-1930), pentru a recompensa realizările excepţionale în domeniul umanitar.

Angela Merkel va primi premiul în cadrul unei ceremonii care va fi organizată la Geneva, pe 10 octombrie.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis, la sfârșitul lunii august, să îi acorde fostului cancelar german, Angela Merkel, Premiul pentru Pace pe 2022, tot pentru decizia sa din 2015 de a primi refugiaţi, în special din Siria, Irak, Afganistan şi Eritreea.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.