A fost adoptat Fondul pentru o tranziție justă: România primește 1,95 miliarde de euro pentru închiderea mineritului

Consiliul UE a adoptat astăzi regulamentul de instituire a Fondului pentru o tranziție justă, în valoare de 17,5 miliarde euro, pentru sprijinirea social-economică a statelor membre să renunțe la combustibilii fosili și la sectoarele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Este una din măsurile principale pe care le ia UE pentru a-și atinge obiectivul de reducere cu 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și pe cel de a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050.

”Regiunile și statele membre ale UE pornesc de pe poziții diferite în ceea ce privește tranziția climatică și au capacități diferite de a face față provocărilor care le așteaptă. În acest sens, Fondul pentru o tranziție justă urmărește să prevină adâncirea disparităților, investind în teritoriile care trebuie să elimine treptat producția și utilizarea cărbunelui, lignitului, turbei și șistului bituminos sau să transforme industriile extrem de poluante. Finanțarea va fi acordată numai pe baza unor planuri teritoriale pentru o tranziție justă care urmează să fie elaborate de statele membre împreună cu autoritățile locale și regionale relevante. Planurile vor identifica teritoriile cele mai afectate și nevoile lor de investiții”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

Fondul este compus din 7,5 miliarde EUR disponibile pentru angajamentul bugetar din perioada 2021-2027 și din 10 miliarde EUR din partea Instrumentului de redresare (Next Generation EU) disponibile în anii 2021, 2022 și 2023. Statele membre vor contribui, de asemenea, la programele Fondului pentru o tranziție justă. În plus, acestea pot transfera resurse din cadrul Fondului european de dezvoltare regională și al Fondului social european Plus. În acest mod s-ar putea mobiliza investiții de aproape 30 de miliarde EUR.

Banii vor fi direcționați cu prioritate pentru decarbonizarea economiei, sprijinirea IMM-urilor și recalificarea lucrătorilor. România va primi 1,95 miliarde de euro (11,12% din bugetul total), fiind a treia mare beneficiară a Fondului, după Polonia (20%) și Germania (12,88%).

Iniţial, Comisia Europeană a propus alocarea a 40 de miliarde de euro, sumă redusă în urma negocierilor dintre statele membre. Conform propunerii iniţiale România urma să beneficieze de 10,1 miliarde euro.

Europolis

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.