Merkel își sacrifică politica migrației pentru salvarea guvernului

”Acord obținut cu forcepsul”, scrie azi ”Le Monde” despre compromisul dintre cancelarul german și ministrul rebel de Interne, Horst Seehofer. Presa germană vorbește despre noua turnură a politicii de azil, în urma pasului înapoi făcut de Angela Merkel pentru salvarea coaliției de guvernare dintre creștin-democrați și social-creștinii bavarezi conduși de Seehofer. Acesta a anunțat aseară că-și va păstra funcția, după ce duminică amenințase cu demisia, nemulțumit de concluziile Consiliului European de săptămâna trecută pe tema migrației.

”Înţelegerea cuprinde trei puncte şi nu este clar de ce nu a putut fi realizată până acum”, remarcă, pe bună dreptate, Deutsche Welle. Acordul prevede înființarea unor centre de tranzit la granița germano-austriacă pentru solicitanții de azil care sunt deja înregistrați într-un alt stat european. În această situație se găsesc cei mai mulți migranți de pe teritoriul Germaniei. Din aceste centre, ei vor trimiși înapoi în țările în care și-au înregistrat prezența în UE, acestea fiind de regulă Grecia sau Italia. Dacă aceste state îi refuză, ”respingerea migranţilor se va face direct la graniţa germano-austriacă, pe baza unei convenţii special încheiate între Germania şi Austria”, conform textului convenit aseară.

Guvernul austriac, la rândul său, a prevenit că, dacă Berlinul decide trimiterea migranților în țara prin care au pătruns pe teritoriul german, Viena va lua, la rândul său, o măsură similară. ”Cu riscul unui efect de domino în Europa”, subliniază ”Le Monde”.

”Le Figaro” precizează că Horst Seehofer dorea inițial trimiterea directă peste graniță a migranților, centrele de tranzit reprezentând o concesie din partea sa. Cotidianul francez amintește că ideea acestor centre datează din 2015, când, în momentul de vârf al fluxului de migranți, social-democrații, aflați și atunci la putere alături de Merkel, au respins opțiunea ”închisorilor în aer liber”, cum le-au numit. De această dată, cel mai probabil le vor accepta, în calitatea lor de aliat minor la guvernare.

Pentru a evita ruperea coaliției , cancelarul german a trebuit să renunțe la generoasa sa politică de primire a migranților, lansată acum trei ani și de care au beneficiat peste un milion de refugiați și migranți. ”Securitatea țării începe la granițele noastre”, a declarat Merkel după reuniunea de criză, conform ”The New York Times”, care observă că autoritatea celei ce conduce Germania de 13 ani s-a diminuat în aceste ultime două săptămâni marcate de rebeliunea bavareză.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.