Modelul basarabean: fură, judecă, striveşte!

Suntem în camera groazei, după eșecul moțiunii de cenzură – eșec previzibil dacă ținem cont că a fost inițiativa unor inși care păcălesc politica, așa cum unii jucători păcălesc fotbalul. Ce ne așteaptă? Să uităm de Ungaria și Polonia, al căror grad superior nouă de evoluție se traduce prin grija pentru dezvoltare economică și preocupări ideologice, fie și iliberale. Modelul nostru, fatalmente, este la est, unde, la polul european al sărăciei, se fură nestingherit un miliard de dolari, iar grija justiției este anularea alegerilor democratice.

Invalidarea scrutinului pentru Primăria Chișinăului șterge ultimele aparențe democratice dincolo de Prut. Unde s-a putut fura un miliard de dolari din trei bănci, fără ca vinovații să fie găsiți nici după trei ani, iată că se poate fura și mai mult: votul cetățenilor. Ceea ce spune totul despre natura regimului oligarhic instaurat în Republica Moldova. Justificarea sentinței judecătorești dă, la rândul ei, măsura grosolăniei specifice sistemelor autoritare: câștigătorul alegerilor, Andrei Năstase, a îndemnat, în ziua votului, cetățenii să meargă la urne. Fără să-și facă în vreun fel publicitate electorală. Doar a făcut apel la asumarea dreptului esențial la vot – drept care este esența democrației.

Un pod al deznădejdii se întinde, de acum, între malurile Prutului: e tot mai evident că cele două state româneşti nu reuşesc să-şi croiască un destin european.

Reacțiile internaționale sunt cât se poate de clare: ”Voința poporului trebuie respectată în fiecare societate care aspiră să fie democratică. Acestea sunt valorile europene”, a spus ambasadorul UE în Republica Moldova. La rândul său, ambasada SUA a pus degetul pe rană: ”Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”. „Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului, rezultată dintr-o alegere democratică”, a declarat, de asemenea, Joseph Daul, liderul Partidului Popularilor Europeni.

Decizia de luni a Curții Supreme de Justiție de a  menține hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău provoacă temeri serioase referitoare la corectitudinea derulării alegerilor parlamentare de la toamnă. Mai ales că scrutinul va fi organizat după noul sistem electoral mixt, votat vara trecută și criticat la acea vreme de UE și SUA pentru că încalcă recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Noul Cod Electoral avantajează evident Partidul Socialiștilor al președintelui Igor Dodon și Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

În mod inexplicabil, de ani de zile România a girat și a susținut orbește aceste involuții, în numele unei frății prost înțelese. De acum, însă, solidaritatea București-Chișinău are tot mai mari șanse să exprime plenar comuniunea de apetențe anti-democratice, așezată sub semnul moralei staliniste: ”Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile”.

Un pod al deznădejdii se întinde, de acum, între malurile Prutului: e tot mai evident că cele două state românești nu reușesc să-și croiască un destin european. Doar cetățenii lor bătătoresc o potecă fără precedent în istorie către Europa: în ultimul deceniu, au emigrat un sfert dintre cetățenii României și o treime din cei ai Republicii Moldova. Ne mai unește un singur gând: scapă cine poate din teritoriile căzute pradă oligarhilor roșii.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.