20 de morți într-un nou atac în Ucraina, în timp ce Rusia vizează Vinnytsia

Autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Vinnytsia din centrul Ucrainei. Greva, despre care Ucraina a declarat că a provocat și zeci de răniți, a avut loc la o zi după un progres în discuțiile dintre Moscova și Kiev pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene și a subliniat cât de departe rămân cele două țări de orice fel de acord de pace, în ciuda progreselor înregistrate în aceste negocieri.

Rusia vizează orașul ucrainean Vinnytsia

Ministerul rus al Apărării, care neagă că ar viza civili, nu a comentat imediat atacul. Rusia, care a lansat ceea ce a numit „operațiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei la 24 februarie, afirmă că scopul său este de a degrada infrastructura militară a Ucrainei pentru a-și proteja propria securitate.

„Există răniți și morți, printre care și un copil mic”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram. „Ce este acest lucru, dacă nu un act deschis de terorism?”.

Vinnytsia se află la aproximativ 200 km sud-vest de capitala ucraineană Kiev și este departe de principalele linii de front din estul și sudul Ucrainei, într-un conflict pe care Occidentul și Ucraina îl numesc un război de agresiune neprovocat. Lovitura rusă a lovit parcarea blocului de birouri de nouă etaje „Yuvelirniy” în jurul orei 1050 (0750 GMT), a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. Acesta a postat fotografii care arată fumul gri care se ridică din rămășițele contorsionate ale mașinilor arse și moloz fumegând în apropiere. Imagini video postate pe Telegram de Oleksiy Goncharenko, un politician ucrainean, au arătat un fum negru și gros care ieșea dintr-o clădire înaltă.

Pe frontul războiului, la sute de kilometri în est, Ucraina a declarat că a respins încercările de atac terestru al Rusiei, după ce Moscova și-a concentrat focul asupra a două orașe și în jurul acestora, pe care le consideră trambuline pentru a prelua controlul asupra unor orașe mai mari.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii