20 de ani de la atentatul de la Madrid

Spania a comemorat 20 de ani de la atentatele de la Madrid. Zece bombe au explodat în patru trenuri de navetiști, în dimineața de 11 martie 2004, ucigând 192 de persoane și rănind peste 1.700.

Luni, au bătut clopotele bisericilor în capitala Spaniei, la ora locală 09:00 (08:00 GMT) în memoria victimelor, înainte de o liturghie la Catedrala Almudena.

Oamenii au lăsat flori și lumânări la un nou monument dezvelit în gara Atocha, unde unul dintre trenuri a explodat, iar în oraș s-au organizat mai multe evenimente pentru a păstra un minut de reculegere.

Regele Felipe, Regina Letizia, prim-ministrul Pedro Sanchez și comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au participat la o ceremonie organizată la Galeria Colecțiilor Regale din Madrid.

Atacurile au avut loc cu trei zile înainte de alegerile în care spaniolii au votat împotriva Partidului Popular, care a susținut războiul condus de SUA în Irak.

Politicieni de rang înalt au atribuit în mod greșit vina pe gruparea separatistă bască ETA la început. Cu toate acestea, militanții islamiști au declarat, într-un mesaj video, că atentatele au fost o răzbunare pentru că Spania a trimis trupe în Irak și Afganistan.

Atacurile au polarizat societatea spaniolă. „Ziua de 11 martie a fost folosită de atâtea ori, încât s-a transformat într-o armă pentru a se ataca reciproc, dar victimele sunt complet detașate de asta. Nimănui nu-i pasă de victime”, a declarat pentru Reuters, Angel de Marcos, 65 de ani, care se afla în stație în acea zi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *