2.500 de mercenari Wagner au sosit în Belarus

Între 2.000 şi 2.500 de mercenari din grupul Wagner au sosit în Belarus începând din 11 iunie, potrivit estimărilor publicate de Motolko Pomoghi, un portal al opoziţiei din această ţară, citat de EFE.

„Avem date că, începând cu 11 iulie, cel puţin 5 coloane de mercenari ai lui (Evgheni) Prigojin au sosit în Belarus”, a transmis presa de opoziţie.

Potrivit lui Motolko Pomoghi, militarii Wagner au sosit la bordul a aproximativ 400 de vehicule.

La rândul său, echipa belarusă de investigaţii Gaiun, care monitorizează activitatea militară pe teritoriul belarus, a raportat că avionul privat al lui Prigojin a părăsit marţi Belarusul.

Rebeliunea armată a Grupului Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova, în urma unui acord între Prigojin şi Kremlin, acord la care s-a ajuns prin medierea preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Conform acordului, preşedintele rus Vladimir Putin le-a oferit mercenarilor trei opţiuni: să se întoarcă acasă, să plece în Belarus sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării rus sau cu alte agenţii de securitate din ţară pentru a se subordona ministrului apărării Serghei Şoigu şi şefului Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Aceasta a însemnat în practică dezmembrarea, cel puţin în Ucraina, a grupului Wagner, aşa cum era cunoscut de când a fost creat în 2014, în urma izbucnirii conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

Grupul Wagner a transferat deja Ministerului Apărării rus peste 2.000 de echipamente şi arme de război, inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *