19 persoane omorâte în Odesa într-un nou atac al Rusiei cu rachete

Rusia a aruncat vineri o ploaie de rachete în apropierea portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, lovind o clădire de apartamente și o stațiune și ucigând cel puțin 19 persoane, au declarat oficialii ucraineni, la câteva ore după ce trupele ruse au fost alungate de pe Insula Șerpilor din apropiere.

Nou atac cu rachete la Odesa

O secțiune a unui bloc de apartamente de nouă etaje a fost complet distrusă de o rachetă care a lovit la ora 1:00. Pereții și ferestrele unui bloc de apartamente vecin, de 14 etaje, au fost, de asemenea, avariate de unda exploziei. Locuitorii îi ajutau pe salvatori să scotocească printre dărâmături.

„Am venit aici la fața locului, am evaluat situația împreună cu lucrătorii de urgență și cu localnicii și împreună i-am ajutat pe cei care au supraviețuit. Și pe cei care, din păcate, au murit. Am ajutat la transportarea lor”, a declarat Oleksandr Abramov, care locuiește în apropiere și care s-a grăbit să ajungă la fața locului când a auzit explozia.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 16 persoane au fost ucise în blocul de apartamente din satul Serhiivka, iar alte trei, inclusiv un copil, au fost ucise în loviturile care au doborât stațiunile de vacanță din apropiere.

Mii de civili au fost uciși de la începutul războiului

Kremlinul a negat că ar fi vizat civili: „Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui că forțele armate ruse nu lucrează cu ținte civile”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Mii de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, în ceea ce Ucraina consideră a fi un război de agresiune neprovocat. Rusia numește invazia o „operațiune specială” pentru a-i elimina pe naționaliști.

Cu o zi mai devreme, Rusia și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor, un loc pustiu, dar important din punct de vedere strategic, pe care l-a cucerit în prima zi a războiului și pe care l-a folosit pentru a controla nord-vestul Mării Negre, unde a blocat Odesa și alte porturi. În estul Ucrainei, unde Rusia își desfășoară principala ofensivă terestră, forțele ucrainene se mențineau în orașul Lysychansk, deși oficialii l-au descris ca fiind supus unui atac de artilerie feroce. La Kiev, legislatorii ucraineni au fost ovaționați în picioare în timp ce steagul Uniunii Europene a fost purtat prin sală pentru a sta alături de steagul Ucrainei în spatele tribunei, un simbol al statutului oficial de candidat oficial al Ucrainei la UE acordat săptămâna trecută.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii