Eliberarea Liman, din teritoriul anexat – o umilință pentru Putin. Problema Rusiei e „sistemul de minciuni constante” – deputat rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, azi, că oraşul Liman, important nod feroviar din regiunea Doneţk anexată de Moscova, se află în întregime sub controlul armatei ucrainene, a doua zi după retragerea anunţată a trupelor ruse.

Rusia a folosit Liman drept centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din Donețk. Armata ucraineană a declarat că eliberarea Limanului va permite Kievului să avanseze în regiunea Lugansk, despre care Moscova a anunțat că a fost capturată complet la începutul lunii iulie.

„Liman este important pentru că este un pas către eliberarea Donbass-ului ucrainean. Aceasta este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk, iar acest lucru este foarte important din punct de vedere psihologic”, a spus Serghei Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene de pe frontul de est.

Umilință majoră pentru Putin

Recuperarea de către Ucraina a unui oraș aflat pe teritoriul „anexat” de președintele rus Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele ruse, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, apreciază, la rândul său, că înfrângerea Rusiei la Liman, după declarația lui Putin privind anexarea a patru regiuni ucrainene, reprezintă o umilință politică și militară majoră pentru liderul rus. „Acest lucru subliniază că cererea lui este ilegitimă și nu poate fi executată”, a spus Hodges.

Problema Rusiei – „sistemul de minciuni constante, de sus în jos”

Retragerea trupelor ruse din oraș, în fața ofensivei ucrainene, a provocat derută și critici fără precedent în rândul propagandei ruse. Spre exemplu, deputatul Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, a spus că problema Rusiei este „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos”.

„Nu pot să explic capitularea din Liman. Sincer, din punct de vedere militar, nu pot explica. Poate că asta este o piatră de hotar nu doar în sensul militar, ci și politic. Sincer, nu pot înțelege de ce după atâta timp nu au putut estima cu acuratețe situația, de ce nu au luat decizia de a aduce acolo întăriri pentru a apăra Liman. Indiferent de cât de eroic au luptat, exista un calcul elementar al capabilităților militare, care arăta dacă Liman poate fi menținut sau nu. Problema noastră este furnizarea constantă de rapoarte pozitive sau le poți numi minciuni constante. Sistemul acesta nu merge de jos în sus, ci de sus în jos”, a afirmat Andrei Guruliov, la o televiziune rusă, după care intervenția sa a fost oprită.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *