Atentatele din 11 septembrie 2001 – După 20 de ani: Terorismul jihadist – principala amenințare pentru UE

”Terorismul jihadist rămâne principala amenințare pentru UE” – este concluzia raportului Europol cu privire la situația terorismului în UE. Alarmant e faptul că în 2020 s-au comis 10 atentate jihadiste în UE, cât în anii 2018 și 2019 la un loc. Au căzut victime 12 oameni și au fost răniți 47 în atacurile teroriste jihadiste care au avut loc în Austria, Franța și Germania. Au fost dejucate, anul trecut, numai 4 atentate, față de 16 în 2018 și 14 în 2019!

În ceea ce privește arestările operate pentru afiliere la terorismul jihadist, anul trecut, în România, au fost arestate 2 persoane (la fel ca în Belgia). Din cei 254 de arestați în UE din acest motiv, 99 au fost în Franța, 37 în Spania, 30 în Austria și 27 în Germania. Din 314 jihadiști judecați în UE anul trecut, 3 procese au avut loc în România, toate soldate cu condamnări, în vreme ce în Franța au fost judecați 143 de jihadiști, iar în Belgia 51. Statisticile europene indică un grad mare de siguranță în România din acest punct de vedere.

Potrivit Europol, în spatele tuturor atentatelor jihadiste s-au aflat atacatori izolați, iar 4 din cele 10 atacuri duse la îndeplinire au fost comise de cetățeni ai statelor UE. ”Carantina impusă de pandemie și închiderea spațiilor publice, cum ar fi centre comerciale, biserici și stadioane, au dus la o descreștere a folosirii explozibilului în atentatele teroriste. În 2020, teroriștii au apelat mai ales la înjunghieri, vehicule îndreptate spre cetățeni și incendieri”, sintetizează site-ul Parlamentului European.

Raportul Europol atrage atenția asupra amenințării crescânde a radicalizării online: ”O dată cu folosirea tot mai intensă a Internetului în timpul pandemiei, comunitățile online au jucat un rol important în diseminarea tezelor extremismului violent. Drept consecință a eforturilor aplicațiilor de mesagerie, cum ar fi Telegram, de blocare a grupurilor teroriste, propaganda jihadistă s-a dispersat pe mai multe platforme online, adesea mai mici, iar simpatizanții de extrema-dreaptă, în special tinerii, au folosit mai mult jocurile video și platformele de jocuri online pentru a-și propaga ideologia”.

În prezentarea concluziilor raportului, Claudio Galzerano, șeful Centrului anti-terorism al Europol, a pledat pentru o analiză aprofundată a amenințărilor și o mai bună coordonare a eforturilor la nivel european.

Europol – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii – sprijină schimbul de informații dintre autoritățile polițienești naționale. În 2015, Europol a creat o unitate specială pentru combaterea propagandei teroriste pe internet. În 2016, agenția UE a fost mandatată de statele membre să înființeze Centrul european de combatere a terorismului pentru a intensifica lupta împotriva terorismului.

Europolis

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *