100 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă

În urmă cu exact 100 de ani, pe 25 ianuarie 1924, au avut loc primele Jocuri Olimpice de iarnă. Acestea s-au desfășurat sub auspiciile Comitetului Olimpic Internațional în orașul Chamonix, Republica Franceză, între 25 ianuarie și 5 februarie 1924.

Inițial, jocurile au fost intitulate „Săptămâna sporturilor de iarnă”. În 1921, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a decis să organizeze „Săptămâna sporturilor de iarnă”, programată pentru 1924 la Chamonix, ca mijloc de promovare a viitoarelor Jocuri Olimpice de vară de la Paris. În 1926, în timpul celei de-a 25-a sesiuni a Comitetului Olimpic Internațional de la Lisabona, evenimentul a fost denumit oficial, Jocurile Olimpice de iarnă.

Au existat inițial îndoieli cu privire la necesitatea organizării „Săptămânii Sporturilor de Iarnă” și au avut loc discuții ample cu privire la locație. Președintele de atunci al CIO, Pierre de Coubertin, a susținut cu succes necesitatea organizării Jocurilor Olimpice de iarnă. În 1921-1922, a reușit să înființeze o comisie pentru organizarea Jocurilor de Iarnă, inclusiv reprezentanți din Suedia, Republica Franceză, Norvegia, Elveția și Canada.

Potrivit lui Coubertin, jocurile urmau să fie un turneu de vitrină pentru sporturile non-olimpice.

Patru postere au fost lansate pentru a comemora Jocurile Olimpice de la Chamonix. Unul dintre afișe înfățișează un vultur purtând coroana olimpică pe un fundal muntos, cu sportivi pe sănii.

Un total de 258 de sportivi din 16 țări (Norvegia, Italia, SUA, Finlanda, Austria, Elveția, Canada, Marea Britanie, Suedia, Franța și Belgia) au participat la jocuri, inclusiv 247 bărbați și 11 femei. Șaisprezece seturi de medalii au fost disputate în nouă sporturi. Programul a inclus bob pentru bărbați, schi (curse, sărituri cu schiurile, combinată nordică), patinaj viteză, patinaj artistic, hochei pe gheață și patinaj artistic pentru femei.

Au fost organizate competiții de exhibiție, inclusiv curse de schi cu patrule militare și meciuri de curling. Schiorii norvegieni și patinatorii finlandezi au obținut un succes remarcabil. În competiția de hochei, echipa canadiană a ieșit învingătoare, câștigând toate cele cinci meciuri cu un scor total de 110:3.

Ceremonia solemnă de închidere a Jocurilor Olimpice a avut loc la 5 februarie 1924, pe Stadionul Olimpic. Au fost prezente toate cele 16 țări participante care au solicitat să participe la Jocurile de la Chamonix.

Astfel, „Săptămâna Internațională a Sportului în cinstea celor VIII Jocuri Olimpice de Vară”, desfășurată în premieră, a fost inclusă oficial în programul Jocurilor Olimpice. Un total de 10.004 de spectatori au participat la Jocul Olimpice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *