10% din cazurile de cancer din Europa sunt cauzate de poluare

Raportul, intitulat „Învingerea cancerului – rolul mediului în Europa”, estimează că mediul în care trăim și mediul profesional sunt în spatele a aproximativ 10% din cazurile de cancer din Europa.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a revizuit recent cele mai recente dovezi științifice privind poluarea. Aceasta a constatat că expunerea la fumatul pasiv, radon, azbest și alte substanțe chimice, precum și radiațiile ultraviolete contribuie probabil la aproape 2,7 milioane de pacienți noi diagnosticați în UE în fiecare an.

Cauzând 1,3 milioane de decese pe an în Uniunea Europeană, cancerul are un impact uriaș asupra societății noastre. Costurile economice sunt, de asemenea, enorme, estimate la aproximativ 178 de miliarde de euro doar în 2018.

Este prima dată când Agenția Europeană de Mediu  a găsit legături între cancer și mediu. Vestea bună este că raportul mai spune că aceste riscuri pot fi prevenite – dacă UE ia măsuri urgente.

Planul de acțiune privind poluarea zero al UE este programat să fie realizat până în 2050 – vizând poluarea aerului, a apei și a solului.

Cele trei obiective principale includ:

  • îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului,
  • îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a gunoiului de plastic în mare și a microplasticelor eliberate în mediu
  • îmbunătățirea solului prin reducerea pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice de către 50 la sută.

Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, pescuit și oceane, este de acord că acesta plan este cel mai bun instrument pe care UE îl are la dispoziție pentru a minimiza daunele suplimentare asupra sănătății umane.


„Raportul Agentiei subliniază că prea multe cazuri de cancer sunt cauzate de mediul poluat. Putem acționa acum pentru a reduce acest factor cu scopul de a preveni decesele. Cu planul Zero Pollution a European Green Deal, putem oferi beneficii rentabile de prevenire a cancerului prin reducerea expunerii la poluanții nocivi. Ceea ce este mai bun pentru mediu este mai bun și pentru noi.”– a declarat acesta

Anamaria Kopornyai Toth

Facebook

Comentarii