Doar 1 din 10 europeni crede că Ucraina va câștiga războiul

Europenii și-au pierdut speranța în victoria Ucrainei. Conform rezultatelor unui sondaj recent realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), majoritatea europenilor sprijină Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, însă doar 1 din 10 mai consideră că țara invadată poate ieși învingătoare din acest conflict.

Sondajul online, care a implicat 17.023 de respondenți din 12 țări ale Uniunii Europene, s-a desfășurat în luna ianuarie și a arătat că situația politică din Statele Unite are un impact semnificativ asupra percepției europenilor.

În prezent, discuțiile privind un nou pachet de ajutor pentru Ucraina sunt blocate în Congresul american, iar posibila revenire în politică a fostului președinte Donald Trump generează incertitudine, acesta exprimându-și intenția de a retrage sprijinul militar pentru Kiev.

41% dintre europeni doresc o creștere sau menținerea sprijinului actual pentru Ucraina, arată sondajul, însă doar o cincime susțin o eventuală compensare din partea Europei în cazul retragerii sprijinului american. Deși sondajul prezintă o perspectivă pesimistă, doar 19,5 la sută dintre respondenți cred că Rusia va câștiga.

Cu toate acestea, în Ungaria (64%), Grecia (59%) și Italia (52%), majoritățile doresc ca aliații să îndemne Kievul să negocieze cu Rusiai un armistițiu – o opțiune pe care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a refuzat-o.

Mark Leonard, un co-autor al sondajului, subliniază că liderii UE trebuie să adopte o abordare mai persuasivă în comunicarea despre război pentru a susține continuarea sprijinului european pentru Ucraina: „Sondajul nostru arată că majoritatea europeanilor sunt disperați să împiedice o victorie rusă. Dar ei nu cred că Ucraina va putea recupera întreg teritoriul său”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *